Zpět na seznam všech bylin

Bez černý

Bez černý roste od 01.06 do 30.09

V textu najdete: Popis byliny, Vnitřní použití, Vnější použití, Sběr a skladování

Bez černý je vytrvalý, listnatý keř, je rozšířen v celé Evropě (kromě ásti Skandinávie), v Asii i v jiných zemích světa a nejen v léčitelství má široké uplatnění, ne nadarmo se mu již v minulých dobách říkalo lék na 99 nemocí. V době antiky si z bezových větviček vyráběli pastýři píšťalky. K tomu si však museli vyhlédnout keř dále od lidských obydlí, aby nepokazili kokrhající kohouti hlas píšťalky. Lidé věřili, že bezový keř vysazený u vchodu do domu nepustí do obydlí žádnou nemoc.

Ještě na začátku tohoto století chodili nemocní k bezovému keři, třásli jím a říkali: „Beze, beze, beze zima na mne leze, a až ze mne sleze, na tebe ať vleze“.

Neměli bychom však opomenout ani jeho místo v kuchyni a pověstnou bezinkovou marmeládu nebo výborné bezinkové víno. Bez by se však měl konzumovat pouze usušený nebo tepelně upravený, jelikož jsou květy i listy jedovaté.

Popis Bezu černého

Keř, obvykle dorůstající do výšky 2 až 5 m s šedozelenou až šedou kůrou. Listy, které vyrážejí jíž na začátku dubna, jsou vstřícné, lichozpeřené, s podlouhlými, na rubu světlejšími lístky. Květy mají bílou až žlutobílou barvu a silně páchnou. Plody jsou černé až černofialové peckovice, které po rozmačkání barví. Bez černý lze zaměnit se dvěma zástupci tohoto rodu, s bezem červeným a bezem chebdí. Bez červený má na rozdíl od bezu černého červené plody, bez chebdí roste v teplejší oblastech, u nás se vyskytuje zřídka.

Výskyt

Bez se vyskytuje na území téměř celé Evropy (vyjma části Skandinávie), na území Malé Asie až po Západní Sibiř. Vyhovuje mu vlhká humózní půda s vyšším obsahem sodíku. Roste na okrajích lesa, v zanedbaných zahradách, u plotů, u zdí, na rumištích nebo na skládkách. Množí se semeny, která jsou často roznášena ptáky nebo větrem.

Použití

Mladé listy se přikládají na místa postižená revmatismem, na znehybněné klouby a na bolestivé záněty kloubů. Z plodů se vyrábí zavařeniny, šťáva, likéry, povidla a bezinkové víno. V kuchyni se využívají i květy, které se obalují a smaží jako klasické řízky.

Vnější použití Bezu černého

Bezinkový ocet

1 - 2 květenství naložíme do 1 l octa a necháme odstát 14 dní na slunečném místě, poté slijeme a přecedíme. Bezinkový ocet používáme k přípravě obkladů a k masírování únavou bolestivých končetin.


Vnitřní použití Bezu černého

Květy bezu obsahují cholin, organické kyseliny, glykosidy (např. sambunigrin nebo rutin), aminy, třísloviny, saponiny, sacharidy, silice, sliz, vitaminy řady C a jiné látky. Z květu se nejčastěji připravuje odvar, který se popíjí zejména při nachlazení, žaludečních potížích, plynatosti nebo migréně. Působí také při žlučníkových potížích, při chorobách močových cest i jako prevence při vysokém krevním tlaku. Plody obsahují organické kyseliny (např. kyselina jablečná, vinná, citrónová, octová), cukr, silice, třísloviny, pryskyřice, hořčiny a vitaminy z řady A a B. Zpracované plody (např. odvar, víno, marmeláda) jsou vhodné jako doplněk pro diabetiky, při neuralgii nebo jako zdroj vitaminů v zimním období.

Nálev (čaj) z květu

4 lžičky usušeného sdrhnutého květu zalijeme ½ vařící vody a necháme 10 minut vylouhovat. Popíjíme 2× denně při nachlazení, žaludečních potížích nebo migréně.

Odvar (čaj) z květu

1 lžíci usušeného sdrhnutého květu vhodíme do ½ l vařící vody a necháme přejít varem, dokud se květ zcela neponoří. Necháme vylouhovat 15 minut. Užíváme stejně jako nálev.

Odvar (čaj) z květu se stopkami

1 lžíci sušených květů se stopkami povaříme 3 minuty v ½ l vody a necháme odstát, dokud květ neklesne ke dnu nádoby. Teplý čaj pijeme několikrát denně při začínající chřipce, rýmě a kašli. Slazený čaj je mírně projímavý. Studený neslazený čaj pijeme při žaludečních nevolnostech, plynatosti nebo při menstruačních obtížích. Vlažný neslazený čaj pijeme při zácpě, chorobách močových cest, při ledvinových kamenech nebo při vysokém krevním tlaku. Vlažný odvar je možné použít jako kloktadlo při bolestech v krku nebo jako výplach dutiny ústní při zánětu dásní.

Odvar ze sušených plodů

1 lžíci sušených plodů vaříme 15 minut v ½ l vody, necháme vychladnout a přecedíme. Užíváme 2× denně po jídle. Odvar je vhodný pro diabetiky.

Bezové recepty

Bezinková povidla

Vyzrálé plody rozvaříme s vodou na kaši, necháme vychladnout a prolisujeme. Přidáme cukr (1/2 kg na 1 kg šťávy), trochu želírovacího cukru a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne. Užíváme 3 lžíce denně po dobu 1 až 2 týdnů při zánětu trojklaného nervu, bolestech hlavy, při zácpě a při revmatismus. Pokud chceme bezinková povidla použít jako pochutinu, vaříme je s pokrájeným citrónem, skořicí a s několika kusy hřebíčku.

Bezinkové víno

Do 1 l bílého vína přidáme 100g vylisované šťávy popřípadě 50g sušených bezinek, uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny 1 lžíci při neuralgii.

Sběr a skladování Bezu černého

Doba sběru

Květy – červen
Plody – srpen – září
Listy – červen – červenec

Sbírají se květy, plody i listy bezu černého. Květy by se měly sbírat za suchého počasí, navlhlé nebo mokré špatně schnou a často plesniví, sběr je nejlepší před úplným rozvinutím květu. Sušit by se měli co nejrychleji na vzdušném místě ve stínu ve velmi tenkých vrstvách nebo samostatně rozvěšeny, přímé slunce květu škodí. Pokud jej sušíme uměle, teplota nesmí přesáhnout 40°C. Usušená droga nesmí navlhnout, jinak zhnědne. Květy sesychají v poměru 6:1. Plody se sbírají, jakmile jsou zralé, zralost poznáme podle tmavě fialové až černé barvy bobulí. Suší se jednotlivě stejně jako květ. Pokud jsou bezinky dobře usušeny, nebarví ruce a neslepují se. Plody sesychají v poměru 8:1. Listy se sbírají méně často, jejich sušení a uskladnění je podobné jako u květu.

Zkušenosti uživatelů s bylinou Bez černý

Máte zkušenost s bylinou Bez černý?

Jak připravit bezinkový sirup - Bikercz (09.06.12)

Vynikající bezinkový sirup připravíte dle následujícího receptu: 20 květů bezu na 24 hodin vyluhovat v 1,5 litru vody. Vyluhovanou šťávu scedíme a přidáme 2 kg cukru, 5 dkg kyseliny citronové a šťávu ze dvou citronů.

Léčba zánětu bezem - Dana M. (04.10.11)

Tři měsíce jsem trpěla zánětem svalu, bolí to tak, že nemůžete ležet, ani sedět, jen
stát, bylo mi řečeno, že to jen můžu tlumit Ibalginem. Čaj z květů ulevil už
druhý den a za týden jsem byla zdravá.

Ahoj Dana M.

sušený na keři - zdeněk (28.10.09)

ahoj,me nejcíc chutnají posušené kuličky černého rybízu a pojídám je až do podzimu.
Neotrhám všechen rybíz a pokaždé si jen tak zobnu....... paráda Zdeněk

Přidejte fotku byliny Bez černý

Užití byliny

Babské rady k bylině Bez černý

Diskuse o bylinách