Zpět na seznam všech bylin

Brusnice borůvka

Brusnice borůvka roste od 01.06 do 30.09

V textu najdete: Popis byliny, Vnitřní použití, Vnější použití, Sběr a skladování

Brusnice borůvka známá pod lidovým názvem borůvka (černá) je rostlina tvořící hustě větvený keř dorůstající do výšky 20 až 40 cm. Vyskytuje se po celé Evropě, v Severní Asii i Severozápadní Americe. Kromě plodů borůvky, které jsou výtečnou pochoutkou, mají části samotné rostliny léčivé účinky. Borůvka dezinfikuje střeva, napomáhá regeneraci oční sítnice a příznivě působí při zánětech ústní dutiny, plody jsou zdrojem provitaminu A a vitaminu C a B, proto jsou také borůvky považovány za nejzdravější ovoce. V dobách starého Řecka se šťáva z plodů dokonce používala jako velmi kvalitní přírodní barvivo na látky.

Popis Brusnice borůvky

Rostlina tvořící nízký hustě větvený keř se vzpřímenými, zelenými, hranatými větvemi. Listy jsou krátce řapíkaté, s vejčitě okrouhlou čepelí, na okraji jemně pilovitou a zaokrouhlenou bází, které na podzim opadávají. Květy vyrůstají jednotně v úžlabí listů a mají zelenavě červenou korunu. Plody jsou ojíněné bobule s mnoha semeny, které mají modročernou barvu.

Čeleď brusnicovité, do níž brusnice borůvka patří, zahrnuje dva druhy, které bychom mohli zaměnit s borůvkou; brusnice brusinka a brusnice vlochyně. Brusnici brusinku má však červené plody a neopadavé listy, brusnice vlochyně má celokrajné listy s ostře znatelnou žilnatinou a její plody mají bezbarvou dužinu.

Výskyt

Vyskytuje se po celé Evropě, v Severní Asii i Severozápadní Americe. V Česku roste jak v nížinách, tak vysoko v horách, na okrajích lesa, na rašeliništích, vřesovištích a pastvinách, kde vytváří souvislé porosty. Borůvce vyhovuje kyselá, humózní půda, nesnáší vápencovou půdu.

Použití

Vnější použití

Zevně lze využít dezinfekčního a protizánětlivého účinku při zánětu ústní dutiny a hrtanu, kloktadlo ze šťávy plodů je velice účinné. Odvarem z listí nebo výtažkem z plodů potíráme místa postižená kožními chorobami (lupénka, ekzém), opařeniny nebo těžko se hojící rány. Plody borůvky jsou výtečnou pochoutkou a v kuchyni se využívají k přípravě zavařenin, kompotů, sirupů nebo borůvkového vína.

Odvar
2 lžičky listů nebo natě zalijeme 1/4 l vody a 5 minut vaříme. Necháme vychladnout a odvar použijeme k přípravě obkladů na kůži postiženou plísňovými onemocněními.

Winternitzův výtažek
1 lžíci sušených plodů zalijeme 1/4 l vařící vody a necháme vychladnout. Používáme na potírání ekzému, špatně se hojících ran a opařenin.

Vnitřní použití Brusnice borůvky

Brusnice borůvka obsahuje tuky, organické kyseliny, cukry, fenolové kyseliny, flavonoly, flavonoidy, antokyany, proanthocianidiny, chinolizidinové alkaloidy, katechin, arbutin a hydrochynon. Antokyany se podílejí na obnově oční sítnice, proto se tato rostlina užívá preventivně pro zlepšení zraku a proti šerosleposti. Třísloviny mají dezinfekční účinek a jednoduché fenoly zabraňují množení bakterií ve střevech, proto především plody napomáhají při poruchách zažívacího ústrojí, doprovázenými průjmy. Listy a nať, ve kterých jsou obsaženy glukokininy, které snižují koncentraci glukózy v krvi, se nejčastěji v podobě čaje nebo odvaru užívají při cukrovce.

Čaj proti průjmu

2 lžičky sušených plodů zalijeme 1/4 l studené převařené vody a necháme přes noc vylouhovat. Pijeme dva šálky denně.

Odvar (čaj)

2 lžičky listů zalijeme 1/4 l vody, 10 minut vaříme a poté necháme vychladnout. Pijeme chladný, 2 šálky denně při cukrovce.

Borůvkové recepty

Borůvkový kompot

Svaříme 1/2 l vody a 15 lžiček cukru, přidáme 1/2 l opraných borůvek a necháme vzkypět. Kompot můžeme okamžitě použít nebo ho můžeme sterilovat. Podáváme jako dietetickou součást stravy při poruchách zažívacího ústrojí spojených s průjmy nebo jako přílohu k jídlu.

Borůvkové víno

5 l borůvek nasypeme do velké láhve nebo do demižonu. Svaříme 1,5 kg cukru s trochou vody, až vznikne hustá tekutina, přidáme hřebíček a skořici, necháme vychladnout a poté nalijeme na borůvky. Dobře uzavřeme láhev nebo demižon a necháme 3 měsíce stát.

Sběr a skladování Brusnice borůvky

Doba sběru

Listy – červen – září
Nať – červen – září
Plody: červenec – srpen

Sbírají se listy, nať a plody. Listy by se měly sebrat před rozkvětem a měly by mít tmavě zelenou barvu, protože mladé, světle zelené listy nemají ještě dostatek potřebných látek. Sušit by se měly na slunci nebo ve stínu, co nejrychleji. Pokud je sušíme uměle, teplota nesmí přesáhnout 45°C. Listy si neuchovají žádné aroma, měly by mít ale zelenou barvu. Usušenou drogu uchováváme v dobře uzavřených nádobách nebo papírových pytlích na suchém a tmavé místě. Plody sbíráme v době zralosti, kdy mají tmavě modrou až černou barvu. Sušíme je na slunci nebo ve stínu, při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 45°C. Skladujeme je podobně jako listy. Plody se dají konzervovat i jinými způsoby jako je zamražení nebo zavaření.

Máte zkušenost s bylinou Brusnice borůvka?

Přidejte fotku byliny Brusnice borůvka

Užití byliny

Diskuse o bylinách