Zpět na seznam všech bylin

Čekanka obecná

Čekanka obecná roste od 01.05 do 30.10

V textu najdete: Popis byliny, Vnitřní použití, Vnější použití, Sběr a skladování

Čekanka obecná je vytrvalá bylina kvetoucí blankytně modrými květy, která dosahuje výšky až 1 m.

Květy čekanky v minulosti lidé přirovnávali k očím dívky, která čeká příchod svého milého z vojny, tímto pravděpodobně vznikl český název této byliny.

Čekanka byla známá jako kulturní rostlina již ve starém Egyptě, kromě léčebného použití byla doporučována jako posilující zelenina a salát. Ve středověku lidé věřili, že čekanka je zázračná rostlina, a ten, kdo se potře její šťávou, získá úspěch a krásu. Dnes se v léčitelství využívá pro své protizánětlivé účinky, působí močopudně, mírně projímavě a žlučopudně.

Pouze čekanka obecná, která roste planě, je využívána v léčitelství, pro ostatní využití jsou pěstovány dvě další odrůdy – čekanka listová a čekanka kořenová.Upražený kořen rostliny slouží jako náhražka kávy, tzv. cikorka se začala místo kávy v Evropě používat v době kontinentální blokády, kdy se uzavřely evropské trhy anglickému zboží, tedy i dovozu kávy.

Popis Čekanky obecné

Čekanka je vytrvalá bylina s vřetenovým kořenem dorůstající do výšky 70 až 120 cm. Lodyha je hranatá, tuhá, nahoře větvená. Přízemní listy jsou v růžici, řapíkaté, kracovitě laločnaté, vespod hustě štětinaté, lodyžní listy jsou přisedlé a střídavé, středové listy jsou kracovité a střelovité , horní listy bývají kopinaté. Květy jsou obojaké, souměrné a kromě pestíku pětičetné, v jednotlivých a mnohokvětých , koncových i postranních úborech. Zákrov úboru je dvouřadý a lůžko lysé, bez plevek. Kalich je nezřetelný a koruna jazykovitá, jasně modrá, zřídka bílá nebo růžová. Tyčinky jsou souprašné a semeník spodní ze dvou plodolistů, jednopouzdrý. Plodem je slámožlutá až skoro černá nažka, na vrcholu s věnečkem štětinek vzniklým z kalicha.

Možnost záměny čekanky s jinou rostlinou je nepravděpodobná pro její typický vzhled. Příbuzná, jako zelenina pěstovaná** čekanka štěrbák** má kadeřavé a úplně lysé přízemní listy a zplaňuje jen zřídka.

Výskyt

Čekanka se vyskytuje v celé Evropě, Západní Asii a Severní Africe. Zavlečena byla do Východní Asie, do Austrálie, do Severní a Jižní Ameriky, na Nový Zéland, na Sibiř a do jižní Afriky. V Česku roste hojně od nížin až po podhorská pásma, na sušších loukách, polích , mýtinách, podél železničních náspů a cest, na mezích a v příkopech.

Použití

Vnější použití Čekanky obecné

Zevně se mast z čekanky používá na ekzémy, vyrážky, opruzeniny a vředy nebo při opuchlinách a zánětu kloubů. Z květů lze připravit oční kapky při zánětu očí a šťáva z kořene čekanky podporuje** vlasový růst**.

Odvar

Vrchovatou lžíci květů čekanky spaříme 1/4 l vody, necháme 5 minut louhovat a poté scedíme. Z odvaru připravujeme obklady a přikládáme je na zanícenou pokožku. Obklady účinkují na léčbu vředů, nežidů a na záněty.

Vnitřní použití Čekanky obecné

Čekanka obsahuje manit, třísloviny, cholin, arginin, kaučuk a velké množství minerálních látek. Důležité účinné látky jsou obsaženy v mléčné šťávě, jsou to glykosidické a terpenické hořčiny, které podporují trávení, chuť k jídlu nebo vylučování žluče a polysacharid inulin, který slouží jako doplňková výživa pro diabetiky. Čekanka působí močopudně a mírně projímavě, užívá se při ledvinových kamenech, při onemocnění močových cest, při žlučových kamenech a zácpě. Zlepšuje funkci jater a žlučníku a podporuje činnost srdce.

Odvar (čaj)

1 lžičku jemně nasekané usušené čekanky povaříme v 1/4 l vody, necháme 10 minut odstát, přecedíme a popíjíme chladný, ráno a večer 1 šálek při chorobách močového měchýře, žlučníkových potížích a po žloutence.

Čajová směs

Smícháme 1 lžíci květů čekanky, 1 lžíci mařinky vonné, 2 lžíce pampelišky a 2 lžíce rozrazilu, 1 lžičku směsi spaříme 1/4 l vody, necháme 5 minut vylouhovat, scedíme a užíváme 2 šálky denně při žloutence a jaterních chorobách.

Kuchyně

Čekanka má své místo i v kuchyni, mladé křupavé čekankové lístky se přidávají do zeleninových salátů, zapékaná, dušená čekanka na másle nebo zadělávaná čekanka na smetaně má výbornou chuť. Z listů se vyrábí čekankový sirup. V zemích Západní Evropy je čekanka pěstována pro pupeny, které mají nahořklou chuť, a ze kterých se připravuje salát.

Mladé listy čekanky - Z mladých listů se připravuje salát, který podporuje chuť k jídlu a upravuje zažívací potíže.

Čekankový salát

Z mladých listů čekanky upravíme salát obdobně jako salát hlávkový. Čekankový salát upravuje stolici a podporuje chuť k jídlu.

Sběr a skladování Čekanky obecné

Doba sběru

Kořen – září – říjen
Nať, list – červenec – září
Květ – v rozkvětu

Sbírá se kořen, nať i list a květ. Kořen se po vyrytí a omytí rozkrájí na delší kousky (asi 10 –15 cm), suší se ve stínu, pokud použijeme umělé teplo, nesmí teplota přesáhnout 50°C. Skladuje se na suchém, stinném místě v uzavřených nádobách. Nať se sbírá nejlépe před rozkvětem, suší se na stinných, suchých místech v tenkých vrstvách. Správně usušená droga by měla mít zelenou až šedozelenou barvu. Květy se suší obdobně jako nať, během sušení zbělají. Sesychací poměr je 4:1.

Nať i květy se uchovávají na stinných, suchých místech v nádobách nebo papírových pytlích.**

Máte zkušenost s bylinou Čekanka obecná?

Přidejte fotku byliny Čekanka obecná

Diskuse o bylinách