Zpět na seznam všech bylin

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový roste od 01.08 do 30.10

V textu najdete: Popis byliny, Vnitřní použití, Vnější použití, Sběr a skladování


Popis Rakytníku řešetlákového

Rakytník řešetlákový patří do čeledi Hlošinovité (Elaegnaceae).

Rakytník je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 2 metry. Rostlina je dvoudomá, což znamená, že samčí a samičí květy jsou na jiném rostlinném jedinci. Prašníkové květy (samčí) jsou směstnány v krátkých jehnědách. Pestíkové květy (samičí) vytvářejí chudé a krátké hrozny. Rakytník kvete v dubnu a v květnu. Pro rakytník je charakteristické rozmístění plodů a listů na větévkách. Větévky jsou hustě porostlé kopinatými listy, které jsou krátce řapíkaté, střídavé, celokrajné, na líci lysé a na rubu stříbřitě plstnaté. Mezi listy jsou větévky v době tvorby plodů hustě posety červenooranžovými kulatými plody. Plodem je peckovice.

Rakytníkové plody obsahují velké množství vitamínů (C, B, A, D, K). Vitamínu E rakytník obsahuje nejvíce ze všech rostlinných plodů. Obsahem karotenu, ze kterého se vytváří vitamín A, se rakytník vyrovnává mrkvi, která je považována za jeho nejbohatší zdroj. Dále obsahují plody také minerální látky, organické kyseliny, flavonoidy (Rutin, Kvercetin), barviva, sacharidy a olej.

Ve vzájemném vyváženém propojení obsahových látek se skrývá mimořádná léčivá síla rakytníku.

Použití

Rakytník se požívá vnitřně i zevně. Má celkové tonizující účinky na lidský organismus. Konzumací čerstvých rakytníkových plodů se zlepšuje celkový zdravotní stav člověka.

Používání rakytníkového oleje sahá až do antických dob. Starověcí Řekové užívali rakytník namísto dnešního kondicionéru, tedy jako obnovující kúru na vlasy, která jim dodávala zdravý vzhled a lesk. V indické medicíně byly plody, listy i větévky součástí směsí bylin k léčení nemocí trávicího traktu, zánětlivých plicních chorob a krvácivosti. Také v Číně a Rusku se rakytník používá odpradávna. Na Sibiři se říká, že po něm mají lidé jasný zrak a koně lesklou srst.

Vnější použití Rakytníku řešetlákového

Zevně se používá rakytníkový olej. Rakytníkový olej se získává lisováním ze semen, má charakteristickou vůni i chuť a žlutooranžovou­ barvu.

Olej lze použít samotný, nebo ho smíchat s krémy, balzámy či olivovým olejem. Olej má významné regenerační vlastnosti. Používá se k mazání postižených míst, k výplachům dutiny ústní a krku či k obkladům. Za účelem dosažení maximálního účinku dle druhu onemocnění, je vhodné spojit zevní i vnitřní používání rakytníkového o­leje.

Rakytníkový olej je vhodné použít při zánětlivých stavech sliznic ústní dutiny a pochvy, při kožních onemocněních, jako jsou drobná poranění, omrzliny, popáleniny, proleženiny či popraskané prsní bradavky kojících žen, dále při poškození sliznic a kůže po chemoterapiích a ozařování, při výskytu hemoroidů a při trhlinách v řitní oblasti. Také je vhodný ve formě vlasových masek při vypadávání a řídnutí vlasů.

Vnitřní použití Rakytníku řešetlákového

Rakytníkové plody (Hippophae fructus) se pojídají čerstvé nebo se zpracovávají na šťávy, sirupy, džemy či marmelády. Plody je vhodné užívat při zánětlivých a infekčních onemocněních, v období rekonvalescence (zotavování po nemoci) a pro celkové posílení organismu a zvýšení imunity. Dále rakytník přispívá k léčbě žaludečních vředů, hojí sliznice průdušek a plic, zlepšuje krevní oběh, také prospívá kloubům či působí preventivně proti skleróze.

Vnitřně lze užívat také rakytníkový olej (Hippophae oleum). Doporučuje se užívat 5 kapek oleje při jídle podle druhu léčby. Dle onemocnění, je vhodné spojit zevní i vnitřní používání rakytníkového oleje. Užívá se přímo, případně smíchaný s jogurtem, podmáslím či kefírovým mlékem. Rakytníkový olej je vhodné užívat při žaludečních a duodenálních vředech, při chorobách tlustého střeva, zánětlivých stavech trávicí trubice, při průjmech, při onemocnění krevního oběhu (například při rozvoji trombotického** zánětu žil, aterioskleróze či **srdečních infarktech), při poškození sliznic po chemoterapii a také zvyšuje celkovou odolnost organismu.

Příprava rakytníkového čaje: 2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů se vaří ve vodě po dobu 5 minut a poté se scedí. Pije se vlažný a připravuje se vždy čerstvý.

Příprava domácího rakytníkového oleje

Usušené rakytníkové plody se rozdrtí a pak zalijí slunečnicovým nebo olivovým olejem tak, aby byly zakryté. Pro vnitřní užívání je lepší panenský olivový olej. Směs se nechá v uzavřené nádobě stát 3 až 4 týdny na teplém místě.

Každý den se směs protřepává. Poté se přecedí a zbytek se protlačí přes řídké plátno.

Olej se skladuje v lékovce z tmavého skla na chladném místě. Vnitřně se užívá 3 krát denně 1 čajová lžička.

Občas se sbírají také listy, které také obsahují dosti vitamínů a dalších látek.

Pro přípravu čaje se použije 1 – 2 gramy usušených rakytníkových listů na 1 šálek vařící vody, nechá se 10 – 15 minut vyluhovat a poté se scedí. Připravuje se vždy čerstvý.

Sběr a skladování Rakytníku řešetlákového

Rakytník u nás volně neroste, jen se pěstuje, najdeme ho v našich zahradách a parcích.

Rakytníkové plody se sbírají na počátku zrání v srpnu až v říjnu, kdy jsou červenooranžové a tvrdé.

Plody se zpravidla nesuší. Zpracovávají se čerstvé hned po sklizni. Při zpracování je nutné hlídat, aby syrová šťáva nebyla dlouho na vzduchu, nepřišla do styku s kovy a nebyla dlouho zahřívána. Při zpracování na sirup, džem či marmeládu je vhodné dbát na opatření, která chrání obsah vitamínů.

V případě sušení se plody suší rychle, při mírné teplotě a na vzdušném místě. Správně usušený rakytníkový plod si musí zachovat svoji přirozenou barvu a vůni. Usušené plody se uchovávají v dobře uzavřených nádobách.

Zkušenosti uživatelů s bylinou Rakytník řešetlákový

Máte zkušenost s bylinou Rakytník řešetlákový?

Rakytník na rozpouštění hlenů - ludmila124 (15.04.12)

Mám po transplantaci kostní dřeně, takže moje imunita není nic moc. Vždy když jsem začala kašlat, můj kašel byl dusivý a musela jsem hned jít na antibiotika. Teď rok piji tento čaj, ale i při nízké imunitě už neužívám antibiotika. Mám teď hned vlhký kašel, který se snadněji přeléčí. Každý říká, jaké mám zdravé, pěkné vlasy, také i díky rakytníku, nejsem už unavená jako před pitím tohoto super čaje! Takže doporučuji. Nevzniká na něj závislost, může se pít dlouhodobě. Je to IN mezi čaji!

Sirup z rakytníku - Ruveso (14.11.11)

Rakytník jsem sklízela malými nůžkami a vyrobila jsem z něj sirup, který je velmi lahodný, osvěžující a má krásnou barvu.

Mast z rakytníku - Iva z CV (21.04.10)

Dobrý den,

právě jsem měla možnost vyzkoušet Regenerační Rakytníkový balzám DERMAREGEN. Je to první mast, která není mastná, ale krásně zvláční pokožku a jako by mi pomohla odstranit poškozenou kůži od ekzému, konečně se cítím po letech opět lépe, kůže mi nepne a je velice vláčná.

Jsem tím velice překvapená a moc mě to potěšilo :-)

Iva

Štáva z rakytníku - Hana4444 (21.01.10)

Dobrý den,

chtěla bych Vám říct že z Rakytníku řešetlákového děláme štávu. Je velice dobrá a hlavně zdravá.

Postup

Na litr štávi 1kg cukru - necháme ho lehce zahřát(NE VAŘIT). Jak to udělá pěnu tak vypnout, pak do sklenic a jen utáhnout, obrátit na víčko a nechat do druhého dne.

Uchovávat v tmavé místnosti a před použitím protřepat.

první experiment - lemarton (17.12.09)

Letos jsem poprvé vyráběla domácí sirup z rakytníku.
Za studena, takže je potřeba ho skladovat v lednici.

Ideální je láhev dobře vyvařit, odšťavnit plody co nejrychleji a okamžitě smíchat s cukrem (já použila třtinový) a medem.
Možná by se dala vydensifikovat i ozářením horským sluníčem.
Med zřejmě pomohl, aby se šťáva nekazila. Špunt který se u nás jinak používá na otevřenou láhev vína (s pumpičkou na odpumpování vzduchu) asi také.
Je to zatím druhý měsíc od mého pokusu, šťáva neplesniví, jen jí hodně z lednice ubývá;-).
Zatím nás opravdu neskolila chřipka a dokonce jedna známá zpozorovala, že jí po sklenici šťávy přestala bolet hlava.
Je mi jen líto, že jsem štávy uděla jen litr a půl a nenasbírala i více listů.
Stačí polévková lžíce až dvě denně zředit s velkou sklenicí vody a o denní dávku zdravých vytamínů je postaráno.

Nyní všemožně hledám, přemýšlím a koumám, jak přijít na technologii získávání 100% oleje z rakytníku.
Na internetu se sice objevila firma, která se prezentuje jako český výrobce 100% oleje (a olejů) speciální metodou, jejich rekce na na písemné dotazy k produktu a objednání - nereakce mne rozčarovala…
No coment…Halt naši dědečkové dělali obchod trochu jinak…
Maminka zakoupila zkušebně jakýsi rakytníkový sirup v lékárně.
Udělalo se nám však úplně špatně už jen z toho, jak z ní bylo cítit umělý B vitamín. Brrrrrrrr…
Chuť byla víc cukr a pomeranč a něco naprosto odporného k tomu.
Ale peníze výrobce vydělat umí…
Rakytník pouze prošel kolem… S chutí čersvé šťávy se to vůbec nedá porovnat.

Semínka z odšťavňování jsem rozemlela na kávovém mlýnku ( i když to asi není úplně ideální - kovové nože) a smíchala s domácím olivovým olejem který si vozíme z Dalmácie.
Zvolila bych i lepší variantu (100% mandlový, dýňový), jen zrovna nebyl po ruce.

Semínka rozhodně nevyhodím.
Zkončí postupně zamíchané v jídle naší 17 - leté fenky Arinky a jako přírodní peeling na obličej.

Na velmi jemno mleté listy rakytníku se semínky a seschlými plody jsem zamíchala s rozemletými vlašskými ořechy a medem.
Pokusy děláme jen na sobě:-)
Jedna lžička denně, nebo když si člověk vzpomene:-)
Pohádka pro játra:-)

Apropo: dnes náš pes překvapivě sežral nastrouhanou mrkem s rozemletými ovesnými vločkami a listy rakytníku.
Vůbec mu tam nechybělo maso:-))).

Hodně dobrých zkušeností s rakytníkem přeje,

Lenka

Rakytníkový mls - Jurodivec (19.11.09)

Pojídám denně preventivně 1 lžičku ráno a 1 večer, zčásti rozmačkaných bobulí rakytníku smíchaných pro jejich konzervaci s cukrem. Skleničku mám uloženu v ledničce. Manželka má zánět průdušek, kašle hrozným způsobem, /jako když štěká doga,/ já zatím nic. Měním názor na rakytník a začínám se mu klanět.

"Elixír zdraví" - Esuhard (14.11.09)

Rakytník zpracovávám i užívám ve všech podobách a musím řící, že je to opravdu zázrak! Plody mám zpracované ve formě šťávy i marmelády, vylisovanou šťávu uchovávám v mrazáku v sáčcích na led, stejně tak i celé mražené bobule. Z nich si vařím čerstvý čaj tak, že hrstičku zmrzlých bobulí zaliji v kastrólku vroucí vodou, rozmačkám a 5 minut povařím. Poté scedím a trochu přisladím cukrem.Chutná výborně! Nejlepší je ale spojit zelený čaj z listů a větviček, a ten pak osladit marmeládou. Marmeládu dělám ve velkém hrnci ze 2 litrů vylisované šťávy, 2 kg cukru a 2 želírovacích přípravků. Je to taková marmeláda „3 in 1“, tj.tři v jednom. Když marmeládu rozmícháme ve studené vodě, vznikne nám výborný džus, zalijeme-li ji horkouvodou-máme čaj, a nebo ji jednoduše namažeme na chleba. Chutná jako meruňková. Pochopitelně jsem si vyrobila i rakytníkový olej, kterým si mažu na noc pleť, občas ho použiji jako zábal na vlasy, a olej dokonce pomohl i mé dceři a vyléčil ji nepříjemné ženské problémy s výtoky. Jak říkám, rakytník je opravdu zázrak.Kromě větví se dá zpracovat úplně celý. Ani trochu odpadu. A když si přečtu, jaké má účinky na lidský organismus, bylo by škoda toho nevyužít. Život bez něho si už ani nedovedu představit.

Přidejte fotku byliny Rakytník řešetlákový

Užití byliny

Diskuse o bylinách