Zpět na seznam všech bylin

Řebříček obecný

Řebříček obecný roste od 01.06 do 30.09

V textu najdete: Popis byliny, Vnitřní použití, Vnější použití, Sběr a skladování


Popis Řebříčku obecného

Řebříček obecný je zařazen do čeledi Hvězdnicovité (Asteraceae).

Řebříček je vytrvalá, až 80 cm vysoká bylina. Má nahořklou vůni i chuť. Lodyhy jsou dvojí. Jednak přímé, jednoduché a hustě listnaté lodyhy, a jednak vlnatě chlupatě květní lodyhy. Listy řebříčku jsou střídavé, čárkovité či kopinaté a 2 – 3 krát peřenodílné. Chocholičnatě latnatá, bohatá květenství jsou složená z drobných úborů. Drobné úbory mají zelený zákrov a přibližně asi 20 trubkovitých obojakých květů špinavě bílé barvy. Na obvodu úborů je 5 jazykovitých pestíkových, bílých až světle růžových květů. Řebříček kvete od června do září. Plodem je podlouhlá nažka.

Tato bylina obsahuje celou řadu účinných látek. Obsahuje zejména silici, jejíž hlavní složkou je Azulen. Dále obsahuje alkaloidy, flavony, třísloviny, hořčiny či kumariny.

Za své latinské rodové botanické jméno řebříček vděčí řeckému hrdinovi Achillovi. Ten prý během Trojské války ošetřoval rány svých vojáků právě touto bylinou.

Použití

Používání řebříčku v léčitelství sahá až do antických dob. Je vhodný jak k vnějšímu, tak k vnitřnímu použití.

Vnější použití Řebříčku obecného

Zevně se řebříček používá zejména pro své antiseptické účinky ve formě nálevů, obkladů či koupelí, ale také jako kloktadlo při zánětech dásní. Je vhodný při hnisavých ranách, nehojících se ranách, kožních vyrážkách, bolestivých prasklinách, k omývání popraskaných rukou, na drobná poranění, hemoroidy či k čištění a uklidnění pokožky.

Příprava koupele a nálevu pro vnější použití: na koupel a nálev pro zevní použití se dává dvojnásobné množství usušené řebříčkové natě než pro přípravu nálevu k vnitřnímu užívání na stejné množství vody.

Vnitřní použití Řebříčku obecného

Vnitřně se užívá řebříčkový nálev. Sušený řebříček je součástí některých léčivých čajových směsí. Vnitřně uvolňuje křeče, působí povzbudivě na látkovou výměnu a vylučování žaludečních šťáv. Na krevní oběh má účinky takové, že snižuje krevní tlak a podporuje prokrvení tkání. Podporuje pocení, proto může snižovat horečku při nachlazení a chřipce. Má také účinky antiseptické, protizánětlivé a močopudné.

Řebříčkový čaj se pije ke zlepšení trávení, k uvolnění křečí trávicí trubice, při žaludečních kolikách, při nechutenství, také při průjmu a nadýmání. Pro své antiseptické močopudné účinky je také vhodný jako podpůrný prostředek při léčbě zánětů močových cest. Jelikož zvyšuje krevní srážlivost, užívá se v lidovém léčitelství při různých krvácivých stavech. V lidovém léčitelství se také používá k tišení kašle.

Příprava nálevu pro vnitřní použití: 2 čajové lžičky usušené řebříčkové natě se zalije 250 ml vařící vody. Nechá se vyluhovat v uzavřené nádobě 10 – 15 minut a poté se přecedí. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Pro léčbu trávicích obtíží se čaj pije neslazený, půl hodiny před jídlem. Čaje z řebříčku není vhodné pít dlouhodobě a nepřerušovaně.

Sběr a skladování Řebříčku obecného

Řebříček najedeme na loukách, pastvinách, okrajích cest, lesních pasekách a okrajích lesů, na mezích či rumištích. Je to hojně rozšířená bylina, roste od nížin až do hor.

Užívanou částí Řebříčku obecného je květ (Millefolii flos) a kvetoucí nať (Millefolii herba). Obě části se sbírají v období kvetení od června do září.

Řebříčkové květy se ostříhávají na počátku rozkvětu. Květní stopka by měla být co nejkratší. Nesmí se sbírat květy zahnědlé nebo odkvétající. Sbírají se všechny barvy květů od bílé až po světle růžovou. Květy řebříčku se suší rychle na stinném a dobře větraném místě v načechrané vrstvě do 5 cm. Pokud se použije umělé teplo, nesmí teplota překročit 35°C.

Řebříčková nať se seřezává v maximální délce 35 cm v období květu, tedy od června do září. Natě nesmí být ve spodní části dřevnaté. Suší se svázané ve svazcích zavěšené na vzdušném a stinném místě, nebo rozložené v nízké vrstvě na lískách. Můžou se nechat předsušit na slunci. Pokud se použije umělé teplo, nesmí teplota překročit 35°C.

Řebříček se musí důkladně usušit, jelikož špatně usušený snadno plesniví. Usušený si zachovává přirozenou barvu, slabý aromatický zápach a nahořklou chuť. Usušený řebříček se balí do papírových obalů. Skladuje se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.

Máte zkušenost s bylinou Řebříček obecný?

Přidejte fotku byliny Řebříček obecný

Diskuse o bylinách