Diabetes melitus (cukrovka) představuje velice vážný globální problém.
Jedná se o metabolické onemocnění, spojené s poruchou metabolismu cukrů
a tuků, které neléčeno vede k multiorgánovému postižení s vážnými
nevratnými následky.
Základem léčby cukrovky je inzulín (v případě cukrovky typu 1) a
perorální antidiabetika (v případě cukrovky typu 2).
Byliny používané při tomto onemocnění mohou mít podpůrný charakter především v podobě příznivého ovlivnění metabolických pochodů ovlivňujících metabolismus cukrů a tuků. Dále se mohou podílet na zpomalení progrese orgánového postižení plynoucího z tohoto onemocnění a na podpoře imunitního systému, který bývá u diabetiků pravidelně narušen.
Nejčastěji se při léčbě cukrovky užívají tyto byliny:
Borůvka – užívá se čaj z listů
Brusinka – užívá se čaj z listů
Jestřabina lékařská – užívá se čaj z kvetoucí nati
Smetánka lékařská (Pampeliška) – užívá se čaj z kořene
Fazol obecný – užívá se odvar ze sušených lusků
Čekanka obecná – užívá se čaj z kořene